DEMO: SCTS Annual Meeting and CT Forum 2017
Print Print
Presentation
Sunday 26 March
27 March
28 March
All times shown are GMT — There are 8 rooms - drag the view left and right to see more
DAY 1StudioHall 2BMeeting Room 1Meeting Room 2AMeeting Room 3ADAY 1LaganBoardroom 1Boardroom 3
DAY 2
09:00
SCTS Ionescu University: CT Forum Session 1
Chairs: Tara Bartley, Birmingham Hospitals NHS trust  Bhuvaneswari Krishnamoorthy, Manchester Royal Infirmary  
Hall 2B

Cardiac: This session is aimed at nurses, AHPs, students and FY1-ST3s only. Wetlabs and small group teaching
09:00 (90 mins)
Christina Bannister, University Hospital Southampton  
SCTS Ionescu University: Current Advances in Emphysema Management
Chairs: Malcolm Will, NHS Lothian  Douglas West, Bristol Royal Infirmary  Aman Coonar, Papworth Hospital  Donna Eaton, Mater Misericordiae University Hospital Dublin  
Meeting Room 1

Emphysema : Work up assessment and Multidisciplinary Cases selection
09:00 (20 mins)
Mike Morgan, University Hospitals of Leicester NHS Trust  

Endobronchial therapies will make surgery obselete
09:20 (20 mins)
Mohammed Munavvar, Lancashire Teaching Hospitals  

VATS LVRS Surgery is still gold standard
09:40 (20 mins)
Sridhar Rathinam, GEMS-UK  

Lung Transplantation
10:00 (20 mins)
G. Alexander Patterson, Washington University School of Medicine  
SCTS Ionescu University: Thoracoabdominal Surgery
Chairs: Manoj Kuduvalli, Liverpool Heart & Chest Hospital  John Yap, St Bartholomew's Hospital  Jorge Mascaro, Queen Elizabeth Hospital Birmingham  Geoffrey Tsang , Southampton Hospital  
Meeting Room 2A

Use of Motor Evoked Potentials in descending thoracic and thoraco-abdominal aortic surgery – Liverpool experience
09:00 (15 mins)
Aung Oo, Liverpool Heart and Chest Hospital  

Newer techniques for spinal cord monitoring and protection during thoraco-abdominal aortic interventions
09:15 (20 mins)
Christian Etz, Heart Centre, University of Leipzig   

Open, endovascular and hybrid options for treatment of thoraco-abdominal aortic aneurysms - tailoring the treatment to the patient
09:35 (20 mins)
Marc Schepens, AZ St.Jan  

Branched and fenestrated endovascular repair of thoraco-abdominal aortic pathologies
09:55 (20 mins)
Richard McWilliams, Royal Liverpool University Hospital  

Use of adhesives in complex aortic surgery
10:15 (10 mins)
Sunil Ohri, University Hospital Southampton Foundation Trust  
SCTS Ionescu University: Coronary Session
Chairs: Vipin Zamvar, Royal Infirmary of Edinburgh  Lognathen Balacumaraswami, University hospital of North Midlands  Neil Roberts, Barts Heart Centre  Ralph White, James Cook University Hospital  
Meeting Room 3A

Barriers to the use of Bilateral Internal Mammary Arteries
09:00 (15 mins)
Vipin Zamvar, Royal Infirmary of Edinburgh  

Total Arterial Revascularisation: The case for BIMA
09:15 (15 mins)
Sotirios Prapas, Henry Dunant Hospital Center  

FFR and CABG
09:30 (15 mins)
Miles Behan, Edinburgh Heart Centre  

Total Arterial Revascularisation: The case for Radial artery conduit
09:45 (15 mins)
James Tatoulis, Royal Melbourne Hospital  

Intraoperative Assessment of flow in CABG surgery
10:00 (15 mins)
Rune Haaverstad, Bergen University Hospital  

Total Arterial Revascularisation: Technical tips and tricks
10:15 (15 mins)
James Tatoulis, Royal Melbourne Hospital  
09:00 09:00
09:05 09:05 09:05
09:10 09:10 dinner 09:10
09:15 09:15 09:15
09:20 09:20 09:20
09:25 09:25 09:25
09:30 09:30 09:30
09:35 09:35 09:35
09:40 09:40 09:40
09:45 09:45 09:45
09:50 09:50 09:50
09:55 09:55 09:55
10:00 10:00 10:00
10:05 10:05 10:05
10:10 10:10 10:10
10:15 10:15 10:15
10:20 10:20 10:20
10:25 10:25 10:25
10:30 Coffee Coffee Coffee Coffee 10:30 10:30
10:35 10:35 10:35
10:40 10:40 10:40
10:45 10:45 10:45
10:50 10:50 10:50
10:55 10:55 10:55
11:00
SCTS Ionescu University: CT Forum Session 2
Chairs: Tara Bartley, Birmingham Hospitals NHS trust  Bhuvaneswari Krishnamoorthy, Manchester Royal Infirmary  
Hall 2B

Cardiac: This session is aimed at nurses, AHPs, students and FY1-ST3s only. Wetlabs and small group teaching
11:00 (90 mins)
Christina Bannister, University Hospital Southampton  
ISCTS Ionescu University: Contemporary Updates in Thoracic Practice
Chairs: Maninder Kalkat, Birmingham Heartlands Hospital   Juliet King, Home  Richard Milton, St James' University Hospital  Alan Kirk, Golden Jubilee Nationl Hospital  
Meeting Room 1

Surgery for T4 Tumours
11:00 (20 mins)
Federico Venuta, University of Rome La Sapienza  

Surgery for Mesothelioma in the MARS II era
11:20 (20 mins)
Apostolos Nakas, Glenfield Hospital  

Recent advances in Tracheal Surgery
11:40 (20 mins)
Sacha Mussot, Hôpital Marie Lannelongue  

Difficult decision making in lung cancer- oligometastasis, GGO, bilateral lung lesions, surgery for recurrence
12:00 (20 mins)
Gilbert Massard, Nouvel Hôpital civil  
SCTS Ionescu University: Aortic Root and Arch Surgery
Chairs: Pedro Catarino, Papworth Hospital  Ulrich Rosendahl, Royal Brompton Hospital  Mark Field, Liverpool Heart Centre  
Meeting Room 2A

Valve Sparing Aortic Root replacement – The Cleveland Clinic experience
11:00 (20 mins)
Lars Svensson, Cleveland Clinic  

Open hybrid aortic arch surgery in the UK
11:20 (20 mins)
Geoffrey Tsang , Southampton Hospital  

Management of the aortic arch during surgical repair of acute Type A dissections
11:40 (20 mins)
Lars Svensson, Cleveland Clinic  

Endovascular repair of the aortic arch – state of the art
12:00 (20 mins)
Geert Willem Schurink, Maastricht University Medical Center  
SCTS Ionescu University: Perfusion and MIS Session
Chairs: Mark Bennett, South West Cardiothoracic Centre  Alex Cale, Castle Hill Hospital  Jon Anderson, Hammersmith Hospital  Cha Rajakaruna, Bristol Royal Infirmary  
Meeting Room 3A

Should surgeons be interested in the effects of bypass?
11:00 (15 mins)
Jon Anderson, Hammersmith Hospital  

Definitions of minimising the extracorporeal circuit and potential benefits
11:15 (20 mins)
Kyriakos Anastasiadis, Aristotle University of Thessaloniki  

Are we measuring the correct markers for extracorporeal bypass?
11:35 (15 mins)
Mark Bennett, South West Cardiothoracic Centre  

Haemodilution, oxygen delivery and AKI
11:50 (20 mins)
Marco Ranucci, Istituto Policlinico S.Donato  

Do we need a national or international trial?
12:10 (15 mins)
Gianni Angelini, Bristol Heart Institute  
11:00 11:00
11:05 11:05 11:05
11:10 11:10 11:10
11:15 11:15 11:15
11:20 11:20 11:20
11:25 11:25 11:25
11:30 11:30 11:30
11:35 11:35 11:35
11:40 11:40 11:40
11:45 11:45 11:45
11:50 11:50 11:50
11:55 11:55 11:55
12:00 12:00 12:00
12:05 12:05 12:05
12:10 12:10 12:10
12:15 12:15 12:15
12:20 12:20 12:20
12:25 12:25 12:25
12:30 Lunch Lunch Lunch Lunch 12:30
BISMICS
Chairs: Clinton Lloyd, Derriford Hospital  Joseph Zacharias, Lancashire Cardiac Centre  Ranjit Deshpande, King's College Hospital, London  
Boardroom 1
12:30
12:35 12:35 12:35
12:40 12:40 12:40
12:45 12:45 12:45
12:50 12:50 12:50
12:55 12:55 12:55
13:00 13:00
ACSA AGM
Chairs: Chrissie Birkett, Queen Elizabeth Hospital Birmingham  
Boardroom 3
13:00
13:05 13:05 13:05
13:10 13:10 13:10
13:15 13:15 13:15
13:20 13:20 13:20
13:25 13:25 13:25
13:30
SCTS Ionescu University: CT Forum Session 3
Chairs: Tara Bartley, Birmingham Hospitals NHS trust  Bhuvaneswari Krishnamoorthy, Manchester Royal Infirmary  
Hall 2B

Thoracic: This session is aimed at nurses, AHPs, students and FY1-ST3s only. Wetlabs and small group teaching
13:30 (90 mins)
Christina Bannister, University Hospital Southampton  
SCTS Ionescu University: Current technological advances in thoracic surgery
Chairs: Babu Naidu, Birmingham Heartlands/ University of Birmingham  Karen Redmond, Mater Misericordiae University Hospital  Kieran McManus, Royal Victoria Hospital  Apostolos Nakas, Glenfield Hospital  
Meeting Room 1

Digital chest drain management: Is this the state of art?
13:30 (20 mins)
Robert Cerfolio, University of Alabama At Birmingham  

Prosthesis and adjuncts in chest wall surgery
13:50 (20 mins)
Konstantinos Papagiannopoulos, St. James's University Hospital  

Improving perioperative outcomes
14:10 (20 mins)
Tim Batchelor, University Hospitals Bristol  

Advances in competing technology to surgery
14:30 (15 mins)
Eric Lim, The Royal Brompton Hospital  

Current technological advances in pectus surgery
14:45 (20 mins)
Mustafa Yuksel, Marmara Universitesi Pendik Egitim ve Arastirma   
SCTS Ionescu University: Heart Failure Surgery
Chairs: Rajam Venkateswaran, University Hospital South Manchester  John J Dunning, Papworth Hospital  Toufan Bahrami, Harefield Hospital  
Meeting Room 2A

High risk conventional cardiac surgery in patients with poor LV function-Patient selection
13:30 (15 mins)
Marc Moon, Washington University School of Medicine  

Can we predict the need for post-operative MCS support after high-risk cardiac surgery?
13:45 (15 mins)
Rajam Venkateswaran, University Hospital South Manchester  

Should all cardiac surgery units have temporary MCS device on their shelf:
14:00 (15 mins)
Mark Field, Liverpool Heart Centre  

Surgical technique and management of temporary MCS support for acute cardiogenic shock & post cardiotomy failure to wean from CPB
14:15 (15 mins)
Neil Howell, University Hospital Birmingham  

Outcome of temporary MCS support for post-cardiotomy cardiogenic shock: Is it worth the effort
14:30 (15 mins)
Steven Tsui, papworth hospital NHS foundation trust  

Implantable LVAD for chronic heart failure-devices and outcome
14:45 (15 mins)
Faiz Ramjankhan, University Medical Centre Utrecht  
SCTS Ionescu University: Aortic Valve Session
Chairs: Amal Bose, Lancashire Cardiac Centre  Rana Sayeed, Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust  Hunaid Vohra, University Hospitals Bristol  Marjan Jahangiri, St George's Hospital  
Meeting Room 3A

State of the Art – Minimally Invasive Aortic valve surgery
13:30 (20 mins)
Joseph Lamelas, Baylor St. Luke's / Texas Heart Institute  

How will the latest Conventional vs TAVI trial data affect surgery for aortic stenosis
13:50 (20 mins)
Lars Svensson, Cleveland Clinic  

What will be the impact of sutureless valves? Analysis of trials and registry
14:10 (20 mins)
Christopher Young, St Thomas' Hospital  

The PERSIST-AVR trial
14:30 (20 mins)
Roberto Lorusso, Maastricht University Medical Centre (MUMC+)  
13:30 13:30
13:35 13:35 13:35
13:40 13:40 13:40
13:45 13:45 13:45
13:50 13:50 13:50
13:55 13:55 13:55
14:00 14:00 14:00
14:05 14:05 14:05
14:10 14:10 14:10
14:15 14:15 14:15
14:20 14:20 14:20
14:25 14:25 14:25
14:30 14:30 14:30
14:35 14:35 14:35
14:40 14:40 14:40
14:45 14:45 14:45
14:50 14:50 14:50
14:55 14:55 14:55
15:00 Coffee Coffee Coffee Coffee 15:00 Getinge Group
15:00 (90 mins)
SCTS - Exec/Trustees Meeting
Chairs: Graham Cooper, Sheffield Teaching Hospital  
Boardroom 1
15:00
15:05 15:05 15:05
15:10 15:10 15:10
15:15 15:15 15:15
15:20 15:20 15:20
15:25 15:25 15:25
15:30
SCTS Ionescu University: CT Forum Session 4
Chairs: Tara Bartley, Birmingham Hospitals NHS trust  Bhuvaneswari Krishnamoorthy, Manchester Royal Infirmary  
Hall 2B

Thoracic: This session is aimed at nurses, AHPs, students and FY1-ST3s only. Wetlabs and small group teaching
15:30 (90 mins)
Christina Bannister, University Hospital Southampton  
SCTS Ionescu University: Minimally invasive thoracic surgery
Chairs: Steven Woolley, Liverpool Heart and Chest Hospital  Steven Stamenkovic, Freeman Hospital  Joel Dunning, James Cook University Hospital  Ira Goldsmith, Morriston Hospital  
Meeting Room 1

Robotic pulmonary surgery
15:30 (20 mins)
Robert Cerfolio, University of Alabama At Birmingham  

Intraoperative Complications in VATS surgery
15:50 (20 mins)
Herbert Decaluwe, University Hospital Leuven  

Use of a robot in chest wall surgery
16:10 (20 mins)
Robert Cerfolio, University of Alabama At Birmingham  

Oncological outcomes after VATS resections
16:30 (20 mins)
G. Alexander Patterson, Washington University School of Medicine  
SCTS Ionescu University: TAVI Session
Chairs: Vinayak Bapat, Guy's & St Thomas' Hospital  Moninder Bhabra, Eastwood House  Pankaj Kumar, Morriston Hospital  Michael Tolan, St James Hospital  
Meeting Room 2A

TAVI device Overview: Devices of Past, present and future with focus on design considerations to optimize results
15:30 (15 mins)
Ganesh Manoharan, Royal Victoria Hospital  

TAVI Approaches and advances
15:45 (15 mins)
Heyman Luckraz, Heart & Lung Centre, Wolverhampton  

TAVI results and will the question about durability raise concern
16:00 (15 mins)
Pieter Kappetein, Thoraxcenter  

Valve in Valve and Valve in Ring: Indications, tips and tricks
16:15 (15 mins)
Vinayak Bapat, Guy's & St Thomas' Hospital  

Why Surgeons should get involved in Transcatheter techniques (Transferability of techniques learnt in TAVI to Surgical practice)
16:30 (15 mins)
Uday Trivedi, Royal Sussex County Hospital  
SCTS Ionescu University: Mitral & Tricuspid Valve Session
Chairs: Yasir Abu-Omar, Papworth Hospital NHS Foundation Trust  Clifford Barlow, University Hospital Southampton  Joseph Zacharias, Lancashire Cardiac Centre  Moninder Bhabra, Eastwood House  
Meeting Room 3A

Surgical Treatment for Functional Mitral Regurgitation
15:30 (15 mins)
Joseph Lamelas, Baylor St. Luke's / Texas Heart Institute  

Ischaemic MR: Why? When? How?
15:45 (15 mins)
Michael Borger, Columbia University Medical Center  

Concomitant TR: Why? When? How?
16:00 (15 mins)
Gilles Dreyfus, Cardio Thoracic Centre of Monaco  

Mini-mitral surgery: Current state and the future
16:15 (15 mins)
Joseph Lamelas, Baylor St. Luke's / Texas Heart Institute  

Transcatheter mitral valve techniques: An update
16:30 (15 mins)
Neil Moat, Royal Brompton Hospital  

Transcatheter versus conventional mitral valve surgery- which questions should future clinical trails seek to answer?
16:45 (15 mins)
Frank Wells, Papworth Hospital  
15:30 15:30
15:35 15:35 15:35
15:40 15:40 15:40
15:45 15:45 15:45
15:50 15:50 15:50
15:55 15:55 15:55
16:00 16:00 16:00
16:05 16:05 16:05
16:10 16:10 16:10
16:15 16:15 16:15
16:20 16:20 16:20
16:25 16:25 16:25
16:30 16:30 16:30
16:35 16:35 16:35
16:40 16:40 16:40
16:45 16:45 16:45
16:50 16:50 16:50
16:55 16:55 16:55
17:00
Trainees Meeting
Chairs: Ahmed Al-Adhami, Golden Jubilee National Hospital  Jacob Chacko, St Bartholomew's Hospital   
Studio

Introduction and summary of developments
17:00 (5 mins)
Ahmed Al-Adhami, Golden Jubilee National Hospital  Jacob Chacko, St Bartholomew's Hospital   

Keyhole surgery opens closed doors: how to get wired in
17:05 (15 mins)
Vinayak Bapat, Guy's & St Thomas' Hospital  

The rise of the machines: How to train in robotic thoracic surgery
17:20 (15 mins)
Steven Stamenkovic, Freeman Hospital  

Intercollegiate Board Exam Update
17:35 (5 mins)
Robert Slight, Freeman Hospital   

Trainee open discussion
17:40 (45 mins)
Jonathan Hyde, Royal Sussex County Hospital  

SCTS operative video competition
18:25 (30 mins)
Sridhar Rathinam, GEMS-UK  Narain Moorjani, Papworth Hospital  

Prize giving and closing comments
18:55 (5 mins)
Ahmed Al-Adhami, Golden Jubilee National Hospital  Jacob Chacko, St Bartholomew's Hospital   
17:00
Clinical Audit Committee
Chairs: David Jenkins, Papworth Hospital  
Boardroom 3
17:00
17:05 17:05 17:05
17:10 17:10 17:10
17:15 17:15 17:15
17:20 17:20 17:20
17:25 17:25 17:25
17:30 17:30 17:30
17:35 17:35 17:35
17:40 17:40 17:40
17:45 17:45 17:45
17:50 17:50 17:50
17:55 17:55 17:55
18:00 18:00
Congenital Sub-Committee
Chairs: Carin van Doorn, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust  
Boardroom 1
18:00