8 April
Monday 9 April
10 April
11 April
Presentation Keynote Chair Plenary Keynote Forum /
Workshop
Exhibitor
[Schedule with Sessions only]
DAY 1
Great Hall, Arts CentreStream 1 - Edward Llwyd 0.26 Biology MainStream 2 - Llandinam A6Stream 3 - Physics 0.15 MainStream 4 - Edward Llwyd 0.01Stream 5 - IBERS 0.33 (Monday), Physisc 0.11 (Tuesday & Wednesday)Students Union Building
DAY 3
DAY 1
Great Hall, Arts CentreStream 1 - Edward Llwyd 0.26 Biology MainStream 2 - Llandinam A6Stream 3 - Physics 0.15 MainStream 4 - Edward Llwyd 0.01Stream 5 - IBERS 0.33 (Monday), Physisc 0.11 (Tuesday & Wednesday)Students Union Building
DAY 3
08:00 Registration 08:00
08:05 08:05
08:10 08:10
08:15 08:15
08:20 08:20
08:25 08:25
08:30 08:30
08:35 08:35
08:40 08:40
08:45 Welcome Address
Welcome Address
08:45 (15 mins)
Dr Justin Pachebat, IBERS, Aberystwyth University 
08:45
08:50 08:50
08:55 08:55
09:00 Plenary 0
Welcome Address
09:00 (15 mins)
Prof Karl Hoffmann, IBERS, Aberystwyth University 
09:00
09:05 09:05
09:10 09:10
09:15 Plenary I
Chairs: Prof Karl Hoffmann, IBERS, Aberystwyth University 
Hookworms and their secreted proteins as a novel anti-inflammatory modality
09:15 (45 mins)
Keynote Speaker: Prof Alex Loukas, James Cook University 
09:15
09:20 09:20
09:25 09:25
09:30 09:30
09:35 09:35
09:40 09:40
09:45 09:45
09:50 09:50
09:55 09:55
10:00 Plenary II
Chairs: Prof Karl Hoffmann, IBERS, Aberystwyth University 
The evolution of sociality and division of labour in trematode parasites
10:00 (45 mins)
Keynote Speaker: Prof Robert Poulin, Otago University 
10:00
10:05 10:05
10:10 10:10
10:15 10:15
10:20 10:20
10:25 10:25
10:30 10:30
10:35 10:35
10:40 10:40
10:45 Coffee Break 10:45
10:50 10:50
10:55 10:55
11:00 11:00
11:05 11:05
11:10 11:10
11:15 Tryps & Leish Therapeutics, diagnostics & epidemiology I - Sponsored by Elsevier
Chairs: Prof Mark Field, University of Dundee 
Drug target deconvolution in the kinetoplastids
11:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Susan Wyllie, University of Dundee 

The structure of serum resistance-associated protein and its implications for human African trypanosomiasis
11:45 (15 mins)
Dr Sebastian Zoll, University of Oxford 

Mode of action of the anti-trypanosomal benzoxaborole AN7973
12:00 (15 mins)
Prof Christine Clayton, ZMBH 

Trypanosoma brucei 20S proteasome homology modeling and validation of compound interaction assist in designing novel proteasome inhibitors
12:15 (15 mins)
Dr Srinivasa P S Rao, Novartis Institute for Tropical Diseases 

Trypanosomes and their bloody matrix: microfluidic separation approaches
12:30 (15 mins)
Dr. Axel Hochstetter, University of Glasgow 
Protozoa: Cell Biology & Immunology I - Sponsored by William Powell
Chairs: Dr Tony Holder, The Francis Crick Institute 
Immune-mediated control of Toxoplasma in human cells
11:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Eva Frickel, Francis Crick Institute 

Functional characterization of mitochondrial translation components in the early diverging eukaryote Toxoplasma gondii.
11:45 (15 mins)
Miss Alice Lacombe, University of Glasgow 

Development of modified organoid culture protocols for interrogation of interactions between Toxoplasma gondii and the intestinal epithelium
12:00 (15 mins)
Dr Janine Coombes, University of Liverpool 

Serotyping and genotyping studies reveal indigenous atypical type II Toxoplasma strains are associated with symptomatic infection of patients in Australia
12:15 (15 mins)
Prof John Ellis, University of Technology Sydney  

Apicomplexan C-mannosyltransferases modify adhesins of the TRAP family
12:30 (15 mins)
Mrs Andreia Albuquerque-Wendt, Medical School of Hannover 
Helminths: Drug Discovery & Resistance I Sponsor - Life Sciences Research Network Wales
Chairs: Prof Jane Hodgkinson, UOL 
Targeting epigenetic mechanisms for drug development against Neglected Parasitic Diseases: the A-ParaDDisE project and beyond
11:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Raymond Pierce, CIIL, Pasteur Institute of Lille 

Targeting the histone methylation machinery in Schistosoma mansoni
11:45 (15 mins)
Miss Gilda Padalino, Aberystwyth University 

Curcumin induced biochemical and tegumental surface changes in a digenetic fluke : Clinostomum complanatum.
12:00 (15 mins)
Miss Lubna Rehman, Aligarh Muslim University 

Computationally-Guided Drug Repurposing Enables the Discovery of Kinase Targets and Inhibitors as New Schistosomicidal Agents
12:15 (15 mins)
Dr Nicholas Furnham, London School of Hygiene and Tropical Medicine 

In silico profiling and prediction of putative neuropeptide ligand-receptor interactions in parasitic nematodes
12:30 (15 mins)
Miss Fiona Mc Kay, Queen's University Belfast 
Ecological Parasitology I
Chairs: Dr Jo Cable, Cardiff University 
Throwing the baby out with the bath water: impact of parasite control treatments on non-target organisms
11:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Rachel Paterson, Cardiff University 

Are parasites stressful?
11:45 (15 mins)
Dr Katie O'Dwyer, Home 

Effects of host’s altered food ration on host-parasite interaction in changing environment
12:00 (15 mins)
Miss Saman Yaqub, University of Leicester, UK 

Warming can alter host behaviour to the same extent as behaviour-manipulating parasites
12:15 (15 mins)
Ms Maureen Williams, Trinity College Dublin 

Human history, drugs and climate shape the global diversity of Haemonchus contortus populations
12:30 (15 mins)
Dr Guillaume Sallé, INRA 
In vitro Technologies in Cryptosporidium Research: Workshop 1
Chairs: Dr Anna Paziewska-Harris, Cardiff University 
Advances in In vitro culture of Cryptosporidium
11:15 (15 mins)
Keynote Speaker: Prof Nigel Yarlett, PACE University 
11:15
11:20 11:20
11:25 11:25
11:30 11:30
11:35 11:35
11:40 11:40
11:45 11:45
11:50 11:50
11:55 11:55
12:00 12:00
12:05 12:05
12:10 12:10
12:15 12:15
12:20 12:20
12:25 12:25
12:30 12:30
12:35 12:35
12:40 12:40
12:45 Lunch 12:45
12:50 12:50
12:55 12:55
13:00 13:00
13:05 13:05
13:10 13:10
13:15 13:15
13:20 13:20
13:25 13:25
13:30 13:30
13:35 13:35
13:40 13:40
13:45 13:45
13:50 13:50
13:55 13:55
14:00 Tryps & Leish Cell & Molecular Biology I
Chairs: Prof Mark Field, University of Dundee 
Co-transcriptional nuclear export of trypanosome mRNAs
14:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Susanne Kramer, Biozentrum, Lehrstuhl für Zell-und Entwicklungsbiologie, Universität Würzburg  

Towards a whole genome CRISPR-CAS9 loss of function screen to study the mode of action and resistance to drugs in Leishmania
14:30 (15 mins)
Dr Ana Maria Mejia , Université Laval  

Gluconeogenesis in bloodstream-form Trypanosoma brucei
14:45 (15 mins)
Dr Julie Kovarova, University of Dundee 

Global gene expression analysis during the Trypanosoma cruzi life cycle identifies regulatory RNA Binding Proteins involved with metacyclogenesis and parasite virulence
15:00 (15 mins)
Dr Santuza Maria Teixeira, Federal University of Minas Gerais 

Co-localisation of two simultaneously active VSG expression sites in ‘double-expresser’ T. brucei strains
15:15 (15 mins)
Mr James Budzak, Imperial College London 
Clinical Parasitology
Chairs: Prof Peter Chiodini, UCL Hospital for Tropical Diseases Dr Roger Evans, NHS 
Toxoplasma and transplants: forewarned is forearmed
14:00 (20 mins)
Keynote Speaker: Dr Roger Evans, NHS 
Life as a clinical parasitologist
14:20 (20 mins)
Keynote Speaker: Prof Peter Chiodini, UCL Hospital for Tropical Diseases 

Prevalence of malaria, urinary schistosomiasis, typhoid fever and hepatitis b virus co-infection among school children in Ogbese, Ise-Ekiti, South-Western, Nigeria.
14:40 (10 mins)
Ologunde ( Charles Ayorinde, The Federal Polytechnic Adoekiti 

Epidemiology of Trichomonas vaginalis infection among infertile women in Gaza city, Palestine
14:50 (10 mins)
Prof Adnan Al-Hindi, Islamic University-Gaza, Faculty of Health Science 

A rapid ATP bioluminescence assay for antimicrobial susceptibility testing of Acanthamoeba; cysts and trophozoites
15:00 (10 mins)
Prof Tim Paget, University of Sunderland 

Treatment of individuals living with neurocysticercosis and HIV/AIDS: a systematic review
15:10 (10 mins)
Prof Maria-Gloria Basanez, Imperial College London, Faculty of Medicine 

Designing antifilarial drug trials using clinical trial simulators: the case of river blindness
15:20 (10 mins)
Dr Martin Walker, Royal Veterinary College 
Helminths: Molecular Communication. Sponsor - Zoetis
Chairs: Dr Russell Morphew, Institute of Biological, Environmental and Rural Sciences 
Small RNAs in nematode-host interactions
14:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Amy Buck, University of Edinburgh 

Nematode microRNAs – roles in development and host-parasite interactions
14:30 (15 mins)
Dr Collette Britton, University of Glasgow 

Characterisation of Schistosoma mansoni Larval Extracellular Vesicle protein 1 (SmLEV1) an immunogenic, schistosome-specific, protein exhibiting developmentally regulated alternative splicing
14:45 (15 mins)
Mr Thomas Gasan, Aberystwyth Univerisy 

Optimisation Of Parasitic Extracellular Vesicle Purification for Downstream Analysis To Understand Their Role Within Drug Exposure
15:00 (15 mins)
Miss Chelsea Davis, Aberystwyth University 

MiR-277/4989 regulate transcriptional landscape during juvenile to adult transition in the parasitic helminth Schistosoma mansoni
15:15 (15 mins)
Dr Anna Protasio, NCBS-Instem-Cambridge Fellowship 
Wormbase Parasite
15:30 (10 mins)
Keynote Speaker: Mr Kevin Howe, EMBL-EBI 
Ecological Parasitology: Eco-Immunology.
Chairs: Prof Mark Viney, University of Bristol Prof Joe Jackson, University of Salford 
Food and environmental temperature predominantly drive immune allocation and infection resistance in wild fish
14:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Joe Jackson, University of Salford 

The Immune State of Wild Mice, Mus musculus domesticus
14:30 (15 mins)
Prof Mark Viney, University of Bristol 

Fungal communities in the Field Vole (Microtus agrestis) and their possible impact on host immunology and disease risk
14:45 (15 mins)
Miss Anna Thomason, University of Salford 

Assessing the Darwinian costs of mounting an adaptive immune response
15:00 (15 mins)
Mr Dominik Schmid, Queen Mary University London 

Taking a step into the unknowns of myoxozoan genomics: Sequencing and functional characterisation of a myxozoan micro-exon gene
15:15 (15 mins)
Dr Jason Holland, University of Aberdeen 
In vitro Technologies in Cryptosporidium Research Workshop 2
Chairs: Dr Anna Paziewska-Harris, Cardiff University 
Advances in In vitro culture of Cryptosporidium
14:00 (15 mins)
Keynote Speaker: Prof Nigel Yarlett, PACE University 
14:00
14:05 14:05
14:10 14:10
14:15 14:15
14:20 14:20
14:25 14:25
14:30 14:30
14:35 14:35
14:40 14:40
14:45 14:45
14:50 14:50
14:55 14:55
15:00 15:00
15:05 15:05
15:10 15:10
15:15 15:15
15:20 15:20
15:25 15:25
15:30 Coffee Break 15:30
15:35 15:35
15:40 15:40
15:45 15:45
15:50 15:50
15:55 15:55
16:00 16:00
16:05 16:05
16:10 16:10
16:15 Tryps & Leish Therapeutics, diagnostics & epidemiology II- Sponsored by Elsvier
Chairs: Dr Annette MacLeod, University of Glasgow 
Towards the next generation of drugs for African trypanosomiasis
16:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Assoc Prof Pascal Mäser, Swiss Tropical and Public Health Institute 

Rapid accumulation of suramin in bloodstream form trypanosomes leads to differentiation related metabolic switching
16:45 (15 mins)
Prof Mark Field, University of Dundee 

More than immune evasion – a variant surface glycoprotein causes in vitro suramin resistance in Trypanosoma brucei
17:00 (15 mins)
Ms Natalie Wiedemar, Swiss Tropical and Public Health Institute 

Minor groove binders as antitrypanosomal agents for animal African trypanosomiasis
17:15 (15 mins)
Dr Federica Giordani, University of Glasgow 

Dīvide et īmpera: Chromosome segregation in Trypanosoma brucei, a target deconvolution view.
17:30 (15 mins)
Mr Manuel Saldivia, University of York 
Protozoa: Drug Discovery & Resistance
Chairs: Prof Paul Horrocks, Institute for Science and Technology in Medicine Dr Colin Sutherland, London School of Hygiene & Tropical Medicine 
Antimalarial pharmacology of primaquine: Attempting to solve a 70 year-old puzzle
16:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Giancarlo Biagini, Liverpool School of Tropical Medicine  

RecQ helicases in the malaria parasite Plasmodium falciparum affect genome stability, gene expression patterns and DNA replication dynamics.
16:45 (15 mins)
Dr Catherine Merrick, Keele University 

Artemisinin resistance? Mind the traffic ...
17:00 (15 mins)
Dr Colin Sutherland, London School of Hygiene & Tropical Medicine 

Repositioning of synthetic emetine analogues as potential anti-malarial drugs and use of molecular modelling tools to aid in drug discovery
17:15 (15 mins)
Miss Priyanka Panwar, University of Salford 

Exploring the potential of autophagy as a novel drug target: SK1.49 as a chemical probe of autophagy in Plasmodium falciparum
17:30 (15 mins)
Prof Paul Horrocks, Institute for Science and Technology in Medicine 
Helminths: Intermediate host - parasite interactions. Sponsor - Zoetis
Chairs: Dr Jim Collins, UT Southwestern Medical Cente 
First contact - Release of schistosome exosome-like extracellular vesicles during early intramolluscan larval development
16:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Tim Yoshino, University of Wisconsin-Madison 

Comparing the population genetic structure of snail hosts and their schistosome parasites in Northern Senegal
16:45 (15 mins)
Dr Tine Huyse, Royal Museum for Central Africa 

Snail infection / pre-patent surveillance approach for intestinal schistosomiasis control and elimination programs: Tanzania
17:00 (15 mins)
Mr Tom Pennance, Natural History Museum 

Farewell to the God of Plague: Conquering schistosomiasis in China; the last mile
17:15 (15 mins)
Professor Don McManus, QIMR Berghofer Medical Research Institute 

Experimental evaluation of behavioural changes in gilt-head seabream infected with brain-encysted metacercariae of Cardiocephaloides longicollis (Trematoda, Strigeidae)
17:30 (15 mins)
Dr Ana Born-Torrijos, Institute of Parasitology, Biology Centre, ASCR 
Ecological Parasitology: Multi-species Interactions
Unravelling Interactions Between Schistosomes, the Microbiome and Anti-Helminthic Drugs in a Ugandan Field Setting.
16:15 (15 mins)
Miss Lauren Carruthers, University of Glasgow 

The effect of endemic macroparasite on the quality and quantity of an epidemic parasite
16:30 (15 mins)
Mr Oluwaseun Somoye, Cardiff university 

Strongyloides stercoralis infection in humans and its association with increased gut microbial diversity
16:45 (15 mins)
Mr Timothy Jenkins, Mr 

Social stress alters transcriptomic responses to infection and dysregulates molecular body clocks
17:00 (15 mins)
Dr Amy Ellison, Cardiff University 

Murine schistosomiasis quantitatively and qualitatively modifies the intestinal microbiota
17:15 (15 mins)
Dr Laura Peachey, University of Cambridge 
Commercialising Research Workshop
Chairs: Dr Justin Pachebat, IBERS, Aberystwyth University 
Developing Drugs for Developing World Diseases: The Role of Patents
16:15 (45 mins)
Keynote Speaker: Dr Katherine Ellis, Williams Powell 
The challenges of commercialisation and industry adoption of novel parasite diagnostic tools
17:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Greg Mirams, Techion Group Ltd 

Commercialising Research a BioLine Perspective
17:30 (15 mins)
Dr Mike Towey, Bioline 
16:15
16:20 16:20
16:25 16:25
16:30 16:30
16:35 16:35
16:40 16:40
16:45 16:45
16:50 16:50
16:55 16:55
17:00 17:00
17:05 17:05
17:10 17:10
17:15 17:15
17:20 17:20
17:25 17:25
17:30 17:30
17:35 17:35
17:40 17:40
17:45 Poster Session I & Drinks, Location: Students' Union
17:45 (90 mins)
Poster Session I & Drinks, Location: Students' Union
17:45 (90 mins)
Poster Session I & Drinks, Location: Students' Union
17:45 (90 mins)
Poster Session I & Drinks, Location: Students' Union
17:45 (90 mins)
Poster Session I & Drinks, Location: Students' Union
17:45 (90 mins)
Poster Session I & Drinks, Location: Students' Union
17:45 (90 mins)
17:45
17:50 17:50
17:55 17:55
18:00 18:00
18:05 18:05
18:10 18:10
18:15 18:15
18:20 18:20
18:25 18:25
18:30 18:30
18:35 18:35
18:40 18:40
18:45 18:45
18:50 18:50
18:55 18:55
19:00 19:00
19:05 19:05
19:10 19:10
19:15 British Ecology Society
BES SIG social :At the Royal Pier, Marine Terrace, Aberystwyth SY23 2AZ http://www.royalpier.co.uk
19:15
19:20 19:20
19:25 19:25
19:30 Science Café. Parasites: The Good, the Bad, and the Ugly with Professors Alex Loukas, Peter Preiser, Rachel Chalmers 19:30
19:35 19:35
19:40 19:40
19:45 19:45
19:50 19:50
19:55 19:55
20:00 Young Parasitologists Party - Location: Constitution Hill 20:00
20:05 20:05
20:10 20:10
20:15 20:15
20:20 20:20
20:25 20:25
20:30 20:30
20:35 20:35
20:40 20:40
20:45 20:45
20:50 20:50
20:55 20:55
21:00 21:00