Login Sign Up
Sunday, 2 Apr 2017 to Wednesday, 5 Apr 2017
BSP Spring Meeting 2017
Overview
General Info
Speakers
Talks
Schedule
Posters
Exhibitors
Delegates
2 April
3 April
Tuesday 4 April
5 April
Talk Keynote Chair Plenary Keynote Forum /
Workshop
Exhibitor
[Schedule with Tracks only]
DAY 2
Apex/Dalhousie lobbyRoom 1 ApexRoom 2 ApexRoom 3 DalhousieRoom 4 Dalhousie
DAY 4
DAY 2
Apex/Dalhousie lobbyRoom 1 ApexRoom 2 ApexRoom 3 DalhousieRoom 4 Dalhousie
DAY 4
08:00 Registration 08:00
08:05 08:05
08:10 08:10
08:15 08:15
08:20 08:20
08:25 08:25
08:30 08:30
08:35 08:35
08:40 08:40
08:45 08:45
08:50 08:50
08:55 08:55
09:00 09:00
Plenary
Chairs: Prof Mark C. Field, university of Dundee 
The complexity and the simplicity of host-Plasmodium interactions
09:40 (15 mins)
Keynote Speaker: Prof Maria Mota, Instituto de Medicina Molecular 
09:00
09:05 09:05
09:10 09:10
09:15 09:15
09:20 09:20
09:25 09:25
09:30 09:30
09:35 09:35
09:40 09:40
09:45 09:45
09:50 09:50
09:55 09:55
10:00 10:00
10:05 10:05
10:10 10:10
10:15 10:15
10:20 10:20
10:25 10:25
10:30 Tea and coffee break 10:30
10:35 10:35
10:40 10:40
10:45 10:45
10:50 10:50
10:55 10:55
11:00 11:00
Molecular Cell biology
Chairs: Prof Matthias Marti, University of Glasgow 
Trypanosoma brucei metabolism is under circadian control
11:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Luisa Figueiredo, Instituto de Medicina Molecular Liboa 

Glycosomal hypertrophy and the response to suramin in African trypanosomes
11:30 (15 mins)
Martin Zoltner, University of Dundee 

Defining exosome function in Theileria annulata infection: a parasite which drives host cell metastasis
11:45 (15 mins)
Victoria Gillan, University of Glasgow 

A putative ATP/GTPase influences virulence of Leishmania mexicana
12:00 (15 mins)
Dr Vyacheslav Yurchenko, University of Ostrava 

New Class of Nucleotide Sugar Transporter inTrypanosome Peroxisome
12:15 (15 mins)
Lucia Guther, University of Dundee 
11:00
Epidemiology - Sponsored by Elsevier
Chairs: Prof George Christophides, Imperial College London 
The importance of parasite density in malaria transmission
11:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Thomas Churcher, Imperial College London 

Cross-border malaria and new challenges to Thai national malaria control programme
11:30 (15 mins)
Dr Wirichada Pan-ngum, Mahidol University 

Contribution of Plasmodium knowlesi to multi-species human malaria infections in North Sumatera, Indonesia.
11:45 (15 mins)
Dr Colin Sutherland, London School of Hygiene & Tropical Medicine 

Assessing the impact of intervention strategies against Taenia solium cysticercosis using the EPICYST transmission model
12:00 (15 mins)
Mr Matthew Dixon, Imperial College London 

Identifying priority areas for sleeping sickness control: Spatial modelling in the Democratic Republic of Congo
12:15 (15 mins)
Dr Kat Rock, Warwick University 
11:00
Veterinary
Chairs: Prof Richard Wall, University of Bristol 

Upsetting the protease/anti-protease balance could be a novel vaccine strategy against Fasciola hepatica infection
12:00 (15 mins)
Orla Drysdale, Queen's University Belfast 

Innate immune response in Intracellular parasitic (Neospora caninum) infection of Cattle
12:15 (15 mins)
Parul Sharma, University of Nottingham 
11:00
Worms
Chairs: Prof John Dalton, Queen's University Belfast Mr Emmanuel Pila, Univeristy of Alberta 

Profiling the surface-exposed proteins of Fasciola hepatica extracellular vesicles
11:30 (15 mins)
Dr Eduardo de la Torre Escudero, Queen's University Belfast 

Probing the pathways of extracellular vesicle biogenesis in helminth parasites
11:45 (15 mins)
Mr Adam Bennett, School of Biology, Queen's University Belfast 

Genetic variation associated with parasite-specific immune responses in a wild mammal population
12:00 (15 mins)
Miss Alexandra Sparks, University of Edinburgh 
11:00
11:05 11:05
11:10 11:10
11:15 11:15
11:20 11:20
11:25 11:25
11:30 11:30
11:35 11:35
11:40 11:40
11:45 11:45
11:50 11:50
11:55 11:55
12:00 12:00
12:05 12:05
12:10 12:10
12:15 12:15
12:20 12:20
12:25 12:25
12:30 Lunch WormBase ParaSite
parasite.wormbase.org is a web-based resource for storing, analyzing and exploring the genomes of helminth parasites. The database contains annotated genomes for 90 species of nematode and platyhelmin...[More]
12:30
12:35 12:35
12:40 12:40
12:45 12:45
12:50 12:50
12:55 12:55
13:00 13:00
13:05 13:05
13:10 13:10
13:15 13:15
13:20 13:20
13:25 13:25
13:30 13:30
13:35 13:35
13:40 13:40
13:45 13:45
13:50 13:50
13:55 13:55
14:00 14:00
14:05 14:05
14:10 14:10
14:15 14:15
Molecular Cell biology
Chairs: Dr Nicolai Siegel, University of Wuerzburg 
Biology of malaria transmission in an era of elimination
14:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Matthias Marti, University of Glasgow 

The putative structure of Trypanosoma congolense strain IL3000 mini-chromosomes
14:45 (15 mins)
Mr Ali Abbas, Institute of integrative biology/Department of functional and comparative genomics 

Single-molecule analysis reveals that DNA replication dynamics vary across the course of schizogony in the malaria parasite Plasmodium falciparum.
15:00 (15 mins)
Dr Catherine Merrick, Keele University 

Role of a Cytosolic and a Membrane-bound Carbonic Anhydrase of Leishmania major in Combating Acid Stress
15:15 (15 mins)
Mr Mazharul Abbasi, C/O Dr. Rupak Datta, Room No. B10, Prefab II, 

Control of allelic exclusion by a trypanosome ‘Vex Histone Chaperone’ complex
15:30 (15 mins)
Dr Joana Faria, School of Life Sciences University of Dundee 
14:15
Epidemiology - Sponsored by Elsevier
Chairs: Dr Kat Rock, Warwick University 
TBA
14:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof George Christophides, Imperial College London 

Disease Spread in Age Structured Populations with Maternal Age Effects
14:45 (15 mins)
Jessica Clark, University of Edinburgh 

Risk Factors for Giardiasis in South Western Sydney: A Case-Control Study
15:00 (15 mins)
John Ellis, University of Technology Sydney  

Marine Pomphorhynchus laevis: analysis and appraisal of UK status.
15:15 (15 mins)
Dr Alastair Lyndon, Heriot-Watt University 

Epidemiology and evolution of zoonotic schistosomiasis in West Africa
15:30 (15 mins)
Dr Elsa Leger, Royal Veterinary College, University of London 
14:15
Veterinary
Zoonotic disease epidemiology in multi-host systems
14:45 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Sandra Telfer, University of Aberdeen 

Genomics of sex, drugs, and recombination in the gastrointestinal nematode, Haemonchus contortus
15:15 (15 mins)
Dr Stephen Doyle, Wellcome Trust Sanger Institute 

Markers of Anthelmintic Resistance in Gastrointestinal Parasites of Ruminants
15:30 (15 mins)
Jennifer McIntyre, University of Glasgow  
14:15
Worms
Chairs: Prof Christoph Grunau, University of Perpignan via Domitia 
Trematode-designed immunomodulatory molecules with therapeutic potential.
14:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof John Dalton, Queen's University Belfast 

Growth factor-induced gain-of-resistance against Schistosoma mansoni infection in the snail host.
14:45 (15 mins)
Mr Emmanuel Pila, Univeristy of Alberta 

Early lymphatic remodelling following filarial infection is promoted by host Th2 adaptive immune responses
15:00 (15 mins)
Julio Furlong-Silva, Liverpool School of Tropical Medicine 

Into the unknown: exploring proteins of unknown function in Schistosoma mansoni
15:15 (15 mins)
Iain Chalmers, Aberystwyth University 

Effects of host sex and body size on Schistocephalus infection susceptibility and plerocercoid growth in three-spined sticklebacks
15:30 (15 mins)
Mrs Rana Shalal, University of Leicester 
14:15
14:20 14:20
14:25 14:25
14:30 14:30
14:35 14:35
14:40 14:40
14:45 14:45
14:50 14:50
14:55 14:55
15:00 15:00
15:05 15:05
15:10 15:10
15:15 15:15
15:20 15:20
15:25 15:25
15:30 15:30
15:35 15:35
15:40 15:40
15:45 Tea and coffee break 15:45
15:50 15:50
15:55 15:55
16:00 16:00
16:05 16:05
16:10 16:10
16:15 Posters
16:15 (105 mins)
16:15
16:20 16:20
16:25 16:25
16:30 16:30
16:35 16:35
16:40 16:40
16:45 16:45
16:50 16:50
16:55 16:55
17:00 17:00
17:05 17:05
17:10 17:10
17:15 17:15
17:20 17:20
17:25 17:25
17:30 17:30
17:35 17:35
17:40 17:40
17:45 17:45
17:50 17:50
17:55 17:55
18:00 18:00
18:05 18:05
18:10 18:10
18:15 18:15
18:20 18:20
18:25 18:25
18:30 18:30
18:35 18:35
18:40 18:40
18:45 18:45
18:50 18:50
18:55 18:55
19:00 Conference dinner 19:00
19:05 19:05
19:10 19:10
19:15 19:15
19:20 19:20
19:25 19:25
19:30 19:30
19:35 19:35
19:40 19:40
19:45 19:45
19:50 19:50
19:55 19:55
20:00 20:00
20:05 20:05
20:10 20:10
20:15 20:15
20:20 20:20
20:25 20:25
20:30 20:30
20:35 20:35
20:40 20:40
20:45 20:45
20:50 20:50
20:55 20:55
21:00 21:00
21:05 21:05
21:10 21:10
21:15 21:15
21:20 21:20
21:25 21:25
21:30 21:30
21:35 21:35
21:40 21:40
21:45 21:45
21:50 21:50
21:55 21:55
22:00 22:00
22:05 22:05
22:10 22:10
22:15 22:15
22:20 22:20
22:25 22:25
22:30 22:30
22:35 22:35
22:40 22:40
22:45 22:45
22:50 22:50
22:55 22:55
23:00 23:00