Login Sign Up
Sunday, 2 Apr 2017 to Wednesday, 5 Apr 2017
BSP Spring Meeting 2017
Overview
General Info
Speakers
Talks
Schedule
Posters
Exhibitors
Delegates
2 April
Monday 3 April
4 April
5 April
Talk Keynote Chair Plenary Keynote Forum /
Workshop
Exhibitor
[Schedule with Tracks only]
DAY 1
Apex/Dalhousie lobbyRoom 1 ApexRoom 2 ApexRoom 3 DalhousieRoom 4 Dalhousie
DAY 3
DAY 1
Apex/Dalhousie lobbyRoom 1 ApexRoom 2 ApexRoom 3 DalhousieRoom 4 Dalhousie
DAY 3
08:00 Registration 08:00
08:05 08:05
08:10 08:10
08:15 08:15
08:20 08:20
08:25 08:25
08:30 08:30
08:35 08:35
08:40 08:40
08:45 08:45
08:50 08:50
08:55 08:55
09:00 09:00
Plenary
Chairs: David Horn, University of Dundee 
Being a tapeworm and growing like cancer – how does it work?
09:40 (15 mins)
Keynote Speaker: Prof Klaus Brehm, University of Wuerzbrg 
09:00
09:05 09:05
09:10 09:10
09:15 09:15
09:20 09:20
09:25 09:25
09:30 09:30
09:35 09:35
09:40 09:40
09:45 09:45
09:50 09:50
09:55 09:55
10:00 10:00
10:05 10:05
10:10 10:10
10:15 10:15
10:20 10:20
10:25 10:25
10:30 Tea and Coffee break 10:30
10:35 10:35
10:40 10:40
10:45 10:45
10:50 10:50
10:55 10:55
11:00 11:00
Drugs
Chairs: Dr Manu De Rycker, University of Dundee 

Profiling putative flukicide targets uncovers flatworm-expanded GPCR clusters in Fasciola hepatica
12:00 (15 mins)
Dr McVeigh Paul, Queen's University Belfast 

Multi-strain investigations of the Copper/Zinc superoxide dismutase 1 gene as a marker for resistance/susceptibility in Biomphalaria glabrata snails.
12:15 (15 mins)
Mrs Kehinde Sowunmi, University of Nottingham 
11:00
Tropical Parasitology Sponsored by Parasites & Vector, Malaria Journal
Chairs: Dr Poppy Lamberton, University of Glasgow 
Sulphadoxine-Pyrimethamine and Amodiaquine resistance markers in sub Saharan Africa
11:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Khalid Beshir, London School of Hygiene and Tropical Medicine 

Inhibiting ATG8-ATG3 Protein-Protein interactions in Plasmodium falciparum: targeting autophagy for drug development.
11:30 (15 mins)
Mr Ibrahim Ali, Keele University 

Understanding the relationship between egg and antigen based diagnostics of Schistosoma mansoni infection post treatment
11:45 (15 mins)
Dr Joaquin Prada, University of Warwick 

Genetic diversity of Schistosoma japonicum and its intermediate host Oncomelania hupensis in China
12:00 (15 mins)
Prof Pin Nie, Institute of Hydrobiology, CAS 

Have some African countries already reached the World Health Organization targets for the control or elimination of schistosomiasis?
12:15 (15 mins)
Ms Arminder Deol, Schistosomiasis Control Initiative 
11:00
Public Understanding of Science
Chairs: Dr Tansy Hammarton, University of Glasgow 
From Blantyre to Blantyre
11:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Paul Garside, University of Glasgow 

Partnerships for achieving health and education sector goals through school based platforms
11:30 (15 mins)
Dr Laura Jane Appleby, Imperial College London 

Engaging students to enhance the parasitology curriculum in schools
11:45 (15 mins)
Dr Tansy Hammarton, University of Glasgow 

Communicating Our Science to Our Customers: Drug Discovery in Five Simple Experiments
12:00 (15 mins)
Lesley-Anne Pearson, University of Dundee 

The BSP and Public Engagement: Future Plans
12:15 (15 mins)
Dr Helen Price, Keele University 
11:00
In the field
Chairs: Dr Annette MacLeod, University of Glasgow 

Identifying seasonal changes in gastrointestinal nematode communities in feral sheep using next generation sequencing
11:30 (15 mins)
Miss Alexandra Chambers, Roslin Institute University of Edinburgh 

Variations in VL burden, mortality and the pathway to care within Bihar, India: Hotspots and the role of socio-economic differences
11:45 (15 mins)
Dr Sarah Jervis, University of Warwick 

Giardia duodenalis and Cryptosporidium parvum infection status among migrant workers in Peninsular Malaysia
12:00 (15 mins)
Siti Nursheena Mohd Zain, University of Malaya 
11:00
11:05 11:05
11:10 11:10
11:15 11:15
11:20 11:20
11:25 11:25
11:30 11:30
11:35 11:35
11:40 11:40
11:45 11:45
11:50 11:50
11:55 11:55
12:00 12:00
12:05 12:05
12:10 12:10
12:15 12:15
12:20 12:20
12:25 12:25
12:30 Lunch BSP council Melbourne suit 12:30
12:35 12:35
12:40 12:40
12:45 12:45
12:50 12:50
12:55 12:55
13:00 13:00
13:05 13:05
13:10 13:10
13:15 13:15
13:20 13:20
13:25 13:25
13:30 13:30
13:35 13:35
13:40 13:40
13:45 13:45
13:50 13:50
13:55 13:55
14:00 14:00
14:05 14:05
14:10 14:10
14:15 14:15
Drugs
Chairs: Dr Susan Wyllie, University of Dundee 

Metabolomics analysis of ozonide-treated Plasmodium falciparum reveals disruption of haemoglobin catabolism
14:45 (15 mins)
Mr Carlo Giannangelo, Monash University 

CalcuSyn-based drug interactivity studies to define synergistic anti-malarial combinatorial regimes for Emetine dihydrochloride
15:00 (15 mins)
Mrs Muna Abubaker, University of Salford 

Antimalarial Drug Discovery: Exploring the MEP Pathway
15:15 (15 mins)
Dr Neil Berry, Dr 

Highly sensitive rapid affinity sensor for malaria detection of PfHRP 2 and LDH
15:30 (15 mins)
Ms Aver Hemben, Cranfiled University 
14:15
Malaria
Chairs: Prof Matthias Marti, University of Glasgow 

Stress, Sirtuins and Severe Malaria
14:45 (15 mins)
Pharm. Linda Anagu, Keele University 

Molecular and functional characterization of a new regulator of Ser/Thr Protein Phosphatase type 1 in Plasmodium falciparum
15:00 (15 mins)
Mr Thomas Hollin, Center for Infection and Immunity of Lille 

Charting the transcriptional profile of gametocytogenesis in Plasmodium by AP2-G overexpression.
15:15 (15 mins)
Dr Katarzyna Modrzynska, Wellcome Trust Centre for Molecular Parasitology,University of Glasgow 

Identification of candidate transmission-blocking antigen genes in Theileria annulata and related vector-borne apicomplexan parasites
15:30 (15 mins)
Dr Stephen Larcombe, University of Glasgow 
14:15
Diversity
Chairs: Prof Mark C. Field, university of Dundee 
Ageing and Susceptibility to Parasites
14:45 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Tom Little, University of Edinburgh 

Population genomics of Leishmania donovani: from macroevolution to direct sequencing of clinical samples
15:15 (15 mins)
Dr James Cotton, Wellcome Trust Sanger Institute 

Comparative analysis of Stramenopile genomes reveals patterns of functional streamlining in Blastocystis hominis
15:30 (15 mins)
Ross Low, University of Liverpool 
14:15
In the field
Chairs: Jerry Sternberg, University of Aberdeen 
Immuno-epidemiological investigations into immunity to schistosomes.
14:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Shona Wilson, University of Cambridge 

Which diagnostic to use and why? New insights into intestinal schistosomiasis along the shoreline of Lake Albert, Uganda
14:45 (15 mins)
Mr Hajri Alshehri, Liverpool School of Tropical Medicine 

Epidemiology of gastrointestinal helminth parasites in Scottish red deer
15:00 (15 mins)
Mr Greg Albery, University of Edinburgh 

Variation in parasite burden and immune function during reproduction in wild Soay sheep
15:15 (15 mins)
Dr Adam Hayward, University of Stirling 

Predictive value of Ov16 antibody prevalence in different sub-populations for elimination of African onchocerciasis
15:30 (15 mins)
Dr Luc Coffeng, Erasmus MC University Medical Center 
14:15
14:20 14:20
14:25 14:25
14:30 14:30
14:35 14:35
14:40 14:40
14:45 14:45
14:50 14:50
14:55 14:55
15:00 15:00
15:05 15:05
15:10 15:10
15:15 15:15
15:20 15:20
15:25 15:25
15:30 15:30
15:35 15:35
15:40 15:40
15:45 Tea and Coffee break 15:45
15:50 15:50
15:55 15:55
16:00 16:00
16:05 16:05
16:10 16:10
16:15 16:15
Drugs
Chairs: Prof Mark Taylor, Liverpool School of Tropical Medicine 

Local Production of a Liquid Direct Agglutination Test as a Sustainable Measure for Control of Visceral Leishmaniasis in Sudan.
16:45 (15 mins)
Hussam Osman, Ahfad university for Women 

Activation of bicyclic nitro-drugs by a novel nitroreductase (NTR2) in Leishmania
17:00 (15 mins)
Dr Susan Wyllie, University of Dundee 

CNS Infection with African trypanosomes: mixed messages from the CSF
17:15 (15 mins)
Jerry Sternberg, University of Aberdeen 

The Odyssey of pro-trypanocides: the oxidative activation of the aminomethyl benzoxaboroles
17:30 (15 mins)
Dr Ning Zhang, University of Dundee  
16:15
Malaria
Chairs: Prof George Christophides, Imperial College London 
Host cell and parasite determinants of Plasmodium sporozoite entry into hepatocytes.
16:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Olivier Silvie, Université Pierre et Marie Curie 

From force generation to substrate attachment: new functions for the acto-myosin A motor complex in Toxoplasma gondii
16:45 (15 mins)
Miss Fernanda Latorre-Barragan, University of Glasgow 

Exploring the invasion-blocking activity of chemically-modified and low molecular weight heparins and plant-derived polysaccharides against the human malaria parasite Plasmodium falciparum
17:00 (15 mins)
Mr Muqdad Hmoud, Keele University 

Alterations in the neurovascular unit of the blood brain barrier in cerebral malaria using an in vitro HBEC-astrocyte tandem model
17:15 (15 mins)
Nana Efua Andoh, Keele University 
16:15
Diversity
Chairs: Dr Andrew Jackson, University of Liverpool 
Mastigamoeba balamuthi and Entamoeba histolytica: So similar yet so different.
16:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Jan Tachezy, Charles University in Prague 

2b-RAD Genotyping for Population Genomic Studies of Chagas Disease Vectors: Rhodnius ecuadoriensis in Southern Ecuador
16:45 (15 mins)
Mr Luis Hernandez, University of Glasgow 

Endosymbiosis, origins and gene expression in the photosynthetic protist Euglena gracilis
17:00 (15 mins)
Mr Ebenezer ThankGod, University of Cambridge 

Genetic variation in potential Giardia vaccine candidates cyst wall protein 2 and a1-giardin
17:15 (15 mins)
Mr Matej Radunovic, University of Bergen 

VSGs: 'you'll never express alone'. MISP, a family of metacyclic invariant surface proteins in trypanosomes
17:30 (15 mins)
Mr Aitor Casas-Sanchez, Liverpool School of Tropical Medicine 
16:15
Worms
Chairs: Prof Jacqui Matthews, Moredun Research Institute  Iain Chalmers, Aberystwyth University 

Host-helminth-microbiota interactions in veterinary species
16:45 (15 mins)
Laura Peachey, University of Cambridge 

RNA-Protein complexes involved in spliced leader trans-splicing in Nematodes could serve as a target for novel anthelmintic drugs.
17:00 (15 mins)
Mr Rotimi Fasimoye, University of Aberdeen 

Developmental regulation of miRNA secretion in the filarial nematode Litomosoides sigmodontis
17:15 (15 mins)
Mr JUAN QUINTANA, The University of Edinburgh 

Neoblast-like cell dynamics and growth in the liver fluke Fasciola hepatica
17:30 (15 mins)
Miss Erica Gardiner, Home address 
16:15
16:20 16:20
16:25 16:25
16:30 16:30
16:35 16:35
16:40 16:40
16:45 16:45
16:50 16:50
16:55 16:55
17:00 17:00
17:05 17:05
17:10 17:10
17:15 17:15
17:20 17:20
17:25 17:25
17:30 17:30
17:35 17:35
17:40 17:40
17:45 17:45
17:50 17:50
17:55 17:55
18:00 Posters
18:00 (60 mins)
18:00
18:05 18:05
18:10 18:10
18:15 18:15
18:20 18:20
18:25 18:25
18:30 18:30
18:35 18:35
18:40 18:40
18:45 18:45
18:50 18:50
18:55 18:55
19:00 19:00
19:05 19:05
19:10 19:10
19:15 19:15
19:20 19:20
19:25 19:25
19:30 19:30
19:35 19:35
19:40 19:40
19:45 19:45
19:50 19:50
19:55 19:55
20:00 20:00
20:05 20:05
20:10 20:10
20:15 20:15
20:20 20:20
20:25 20:25
20:30 20:30
20:35 20:35
20:40 20:40
20:45 20:45
20:50 20:50
20:55 20:55
21:00 21:00
21:05 21:05
21:10 21:10
21:15 21:15
21:20 21:20
21:25 21:25
21:30 21:30
21:35 21:35
21:40 21:40
21:45 21:45
21:50 21:50
21:55 21:55
22:00 22:00
22:05 22:05
22:10 22:10
22:15 22:15
22:20 22:20
22:25 22:25
22:30 22:30
22:35 22:35
22:40 22:40
22:45 22:45
22:50 22:50
22:55 22:55
23:00 23:00