Programme : Presentations by Room

Auditorium

Monday, 13 March 2017

Introduction
Mon13  Mar10:30am(5 mins)
Mrs Sarah Murray  
Room: Auditorium
UK Mini Mitral Trial
Mon13  Mar11:10am(10 mins)
Mr Enoch Akowuah  
Room: Auditorium
VIOLET Study - lessons learned
Mon13  Mar11:30am(10 mins)
Mr Eric Lim Mr Eric Lim  
Room: Auditorium
UK TAVI Trial - Overcoming hurdles
Mon13  Mar11:40am(10 mins)
Dr William Toff Dr William Toff  
Room: Auditorium
NIHR
Mon13  Mar11:50am(10 mins)
Dr Andrew Cook Dr Andrew Cook  
Room: Auditorium

Tuesday, 14 March 2017

The Relationship between SCTS and NICOR
Tue14  Mar01:05pm(5 mins)
Mr Graham Cooper  
Room: Auditorium
Using HES data for Thoracic Surgery
Tue14  Mar01:10pm(8 mins)
Mr Douglas West Mr Douglas West  
Room: Auditorium
Using HES data for Cardiac Surgery
Tue14  Mar01:18pm(8 mins)
Mr David Jenkins  
Room: Auditorium
Looking Ahead
Tue14  Mar01:26pm(10 mins)
Mr Graham Cooper  
Room: Auditorium
SCTS accounts
Tue14  Mar01:36pm(5 mins)
Mr Kulvinder Lall  
Room: Auditorium
Proposed changes to the Cardiothoracic Curriculum
Tue14  Mar01:49pm(8 mins)
Mr Rajesh Shah  
Room: Auditorium
Clinical and Research Strategy for SCTS
Tue14  Mar02:05pm(5 mins)
Prof Gavin Murphy  
Room: Auditorium
Approve new members
Tue14  Mar02:15pm(5 mins)
Mr Simon Kendall Mr Simon Kendall  
Room: Auditorium

Boardroom 1

Monday, 13 March 2017

Mon13  Mar03:00pm(30 mins)
Reserved - Edwards Room:
Boardroom 1

Tuesday, 14 March 2017

Tue14  Mar08:30am(90 mins)
How to write a surgical paper - Session I Room:
Boardroom 1
Tue14  Mar10:30am(90 mins)
How to write a surgical paper - Session II Room:
Boardroom 1
Tue14  Mar01:00pm(90 mins)
How to write a surgical paper - Session III Room:
Boardroom 1

Boardroom 2

Monday, 13 March 2017

Mon13  Mar10:00am(30 mins)
CardioSolutions Group Room:
Boardroom 2

Hall 2B

Sunday, 12 March 2017

Monday, 13 March 2017

Nursing & AHP Rep - Welcome
Mon13  Mar01:30pm(5 mins)
Ms Christina Bannister  
Room: Hall 2B
President of the RCN - Opening Remarks
Mon13  Mar01:35pm(10 mins)
Mrs Cecilia Anim Mrs Cecilia Anim  
Room: Hall 2B
Heart Valve Voice
Mon13  Mar02:05pm(20 mins)
Mr Wil Woan  
Room: Hall 2B

Tuesday, 14 March 2017

ECMO Plenary
Tue14  Mar09:40am(20 mins)
Mrs Jo-anne Fowles  
Room: Hall 2B

Lagan

Sunday, 12 March 2017

Sun12  Mar03:00pm(90 mins)
Getinge Group Room:
Lagan

Monday, 13 March 2017

Mon13  Mar08:30am(180 mins)
Reserved - Edwards Room:
Lagan
Mon13  Mar11:30am(180 mins)
Reserved - Edwards Room:
Lagan
Mon13  Mar02:30pm(150 mins)
Reserved - Edwards Room:
Lagan

Tuesday, 14 March 2017

Tue14  Mar10:00am(30 mins)
Reserved - Edwards Room:
Lagan

Meeting Room 1

Sunday, 12 March 2017

Monday, 13 March 2017

The learning curve in VATS lobectomy
Mon13  Mar01:30pm(15 mins)
Dr Herbert Decaluwe Dr Herbert Decaluwe  
Room: Meeting Room 1
Pre-Vid: Using patient video-footage to aid MDT decision-making
Mon13  Mar03:30pm(10 mins)
Dr Alex Looseley  
Session : Current Concepts
Room: Meeting Room 1

Tuesday, 14 March 2017

A Radiological Classification System for Multiple Rib Fractures
Tue14  Mar08:30am(10 mins)
Rosalind Simpson  
Room: Meeting Room 1
Pectus Carinatum: Tips in surgical management
Tue14  Mar09:30am(15 mins)
Dr Mustafa Yuksel Dr Mustafa Yuksel  
Room: Meeting Room 1
Mesothelioma : Prognostic indicators of outcome
Tue14  Mar09:45am(15 mins)
Dr Isabelle Opitz Dr Isabelle Opitz  
Room: Meeting Room 1
Defining molecular residual disease after lung cancer resection
Tue14  Mar10:30am(10 mins)
Ms Maria Leung  
Session : Lung Cancer
Room: Meeting Room 1
Innovate or Perish
Tue14  Mar11:30am(15 mins)
Mr Eric Lim Mr Eric Lim  
Session : Lung Cancer
Room: Meeting Room 1
Surgery for stage IIIa lung cancer
Tue14  Mar11:45am(15 mins)
Dr Isabelle Opitz Dr Isabelle Opitz  
Session : Lung Cancer
Room: Meeting Room 1
Radiolabelled excision of lung nodules
Tue14  Mar01:00pm(10 mins)
Mr Mohamed ElSaegh  
Room: Meeting Room 1
Minimally Invasive Plication of the Diaphragm
Tue14  Mar01:30pm(10 mins)
Dr Marco Nardini Dr Marco Nardini  
Room: Meeting Room 1
Surgery for infective pulmonary conditions
Tue14  Mar02:00pm(15 mins)
Dr Mustafa Yuksel Dr Mustafa Yuksel  
Room: Meeting Room 1
Thymectomy the evidence in 2017
Tue14  Mar02:15pm(15 mins)
Dr Federico Venuta  
Room: Meeting Room 1

Meeting Room 2A

Sunday, 12 March 2017

TAVI Approaches and advances
Sun12  Mar03:45pm(15 mins)
Dr Heyman Luckraz Dr Heyman Luckraz  
Room: Meeting Room 2A

Monday, 13 March 2017

Developing Innovations in Healthcare
Mon13  Mar03:30pm(30 mins)
Dr David Powell Dr David Powell  
Room: Meeting Room 2A

Tuesday, 14 March 2017

Post-cardiotomy mechanical support update
Tue14  Mar09:10am(20 mins)
Mr John J Dunning Mr John J Dunning  
Room: Meeting Room 2A
Outcomes following re-do pulmonary endarterectomy
Tue14  Mar11:10am(10 mins)
Mr Jason Ali  
Room: Meeting Room 2A
Lung transplantation: The next 10 years
Tue14  Mar11:20am(15 mins)
Prof G. Alexander Patterson Prof G. Alexander Patterson  
Room: Meeting Room 2A
Surgeon specific mortality data in a tale of two cities
Tue14  Mar01:20pm(10 mins)
Mr Shakil Farid  
Room: Meeting Room 2A
Monitoring quality - moving on from mortality data
Tue14  Mar02:10pm(15 mins)
Mr David Jenkins  
Room: Meeting Room 2A

Meeting Room 2B

Monday, 13 March 2017

Welcome and introduction
Mon13  Mar10:30am(5 mins)
Ms Tracey Smailes Ms Eleanor Dunnett 
Room: Meeting Room 2B
Randomised trial of blood conservation in adult cardiac surgery: The CONSERVE study
Mon13  Mar03:40pm(10 mins)
Ms Karen Booth  
Session : Blood
Room: Meeting Room 2B
Lethality of bleeding, transfusion and re-exploration following cardiac surgery
Mon13  Mar04:10pm(10 mins)
Mr Edward Caruana  
Session : Blood
Room: Meeting Room 2B
Incidence and Impact of Hypoferritinaemia before Cardiac surgery
Mon13  Mar04:20pm(10 mins)
Ms Alison Carey  
Session : Blood
Room: Meeting Room 2B
Has practice changed post TITRE?
Mon13  Mar04:45pm(15 mins)
Prof Gavin Murphy  
Session : Blood
Room: Meeting Room 2B

Meeting Room 3A

Sunday, 12 March 2017

FFR and CABG
Sun12  Mar09:30am(15 mins)
Dr Miles Behan Dr Miles Behan  
Room: Meeting Room 3A
The PERSIST-AVR trial
Sun12  Mar02:30pm(20 mins)
Prof Roberto Lorusso Prof Roberto Lorusso  
Room: Meeting Room 3A

Monday, 13 March 2017

ARTS Trial 5 year results - how we go forward?
Mon13  Mar09:45am(15 mins)
Dr Sotirios Prapas  
Session : Coronary Conduits
Room: Meeting Room 3A
EXCEL vs NOBLE Studies: A Cardiologists perspective
Mon13  Mar02:30pm(15 mins)
Mr Anthony Gershlick  
Session : Coronary Outcomes
Room: Meeting Room 3A
EXCEL vs NOBLE Studies: A Surgeons perspective
Mon13  Mar02:45pm(15 mins)
Dr Marc Moon Dr Marc Moon  
Session : Coronary Outcomes
Room: Meeting Room 3A

Tuesday, 14 March 2017

Propensity score matching Analysis: Perceval S vs TAVI-TF
Tue14  Mar08:40am(10 mins)
Dr Steffen Pfeiffer  
Session : AVR (Sutureless)
Room: Meeting Room 3A
Where are we heading with Sutureless Aortic Valve technology?
Tue14  Mar09:40am(15 mins)
Dr Michael Borger  
Session : AVR (Sutureless)
Room: Meeting Room 3A
Role of Redo AVR in the current TAVI era
Tue14  Mar10:30am(15 mins)
Dr Marc Moon Dr Marc Moon  
Room: Meeting Room 3A
The first Introduction of the Ozaki Procedure in a UK Centre
Tue14  Mar11:05am(10 mins)
Mr Ricky Vaja  
Room: Meeting Room 3A
Influence of patient consenting on survival in aortic stenosis
Tue14  Mar11:25am(10 mins)
Mr Luke Rogers  
Room: Meeting Room 3A

Meeting Room 3B

Monday, 13 March 2017

AVIATOR Discussion
Mon13  Mar09:10am(10 mins)
Dr Michael Borger  
Room: Meeting Room 3B
AVIATOR Discussion
Mon13  Mar09:20am(10 mins)
Prof Aung Oo  
Room: Meeting Room 3B
AVIATOR discussion
Mon13  Mar09:40am(15 mins)
Dr Mohamad Bashir  
Room: Meeting Room 3B
Modern management of Type B dissection
Mon13  Mar02:10pm(15 mins)
Dr Marc Schepens Dr Marc Schepens  
Room: Meeting Room 3B
Acute Aortic Dissection - A relatives point of view
Mon13  Mar02:40pm(15 mins)
Catherine Fowler Catherine Fowler  
Room: Meeting Room 3B
Consent to treatment – The Law
Mon13  Mar03:50pm(20 mins)
Mr Martin Spencer Mr Martin Spencer  
Room: Meeting Room 3B
Consent guidance
Mon13  Mar04:10pm(20 mins)
Ms Mary Agnew  
Room: Meeting Room 3B
Consent and the patient - A US perspective
Mon13  Mar04:30pm(15 mins)
Prof Lars Svensson Prof Lars Svensson  
Room: Meeting Room 3B

Tuesday, 14 March 2017

Update from the MAVRIC Trial
Tue14  Mar09:30am(30 mins)
Mr Enoch Akowuah  
Session : Minimal Access
Room: Meeting Room 3B
Impact of a dedicated mitral valve MDT on valve practice
Tue14  Mar10:30am(10 mins)
Miss Ping Ong  
Session : Mitral
Room: Meeting Room 3B
Mitral valve repair failure: analysis of aetiology and mechanisms
Tue14  Mar11:40am(10 mins)
Mr Suresh Giritharan  
Session : Mitral
Room: Meeting Room 3B

Studio

Sunday, 12 March 2017

Introduction and summary of developments
Sun12  Mar05:00pm(5 mins)
Mr Ahmed Al-Adhami Jacob Chacko 
Session : Trainees Meeting
Room: Studio
Keyhole surgery opens closed doors: how to get wired in
Sun12  Mar05:05pm(15 mins)
Mr Vinayak Bapat Mr Vinayak Bapat  
Session : Trainees Meeting
Room: Studio
Intercollegiate Board Exam Update
Sun12  Mar05:35pm(5 mins)
Mr Robert Slight  
Session : Trainees Meeting
Room: Studio
Trainee open discussion
Sun12  Mar05:40pm(45 mins)
Mr Jonathan Hyde  
Session : Trainees Meeting
Room: Studio
SCTS operative video competition
Sun12  Mar06:25pm(30 mins)
Mr Sridhar Rathinam Mr Sridhar Rathinam Mr Narain Moorjani Mr Narain Moorjani 
Session : Trainees Meeting
Room: Studio
Prize giving and closing comments
Sun12  Mar06:55pm(5 mins)
Mr Ahmed Al-Adhami Jacob Chacko 
Session : Trainees Meeting
Room: Studio

Monday, 13 March 2017

Programme

Hosted By
Society for Cardiothoracic Surgery
The purpose of the Society is to further the interests of all involved in cardiothoracic surgery.
Event Logo Find us on Facebook Follow us on Twitter

Get the App
Get this event information on your mobile by
going to the appstore or google play and search for 'scts'
www.myeventflo.com/1979